10 gode råd til sygemeldte

Du kan få brug for “10 gode råd til sygemeldte”, når du er syg fra jobbet i længere tid. Du behøver indsigt i regler og vilkår, for at komme bedst muligt ud på den anden side. ”10 gode råd til sygemeldte” er en guide, der hjælper dig med de nødvendige overvejelser.

”10 gode råd til sygemeldte” er en guide til sygemeldte på arbejdsmarkedet. Guiden handler blandt andet om at tage ansvar og være forberedt både i forhold til arbejdspladsen og den kommunale sagsbehandling, som tager fat i dig, hvis du er syg i mere end 8 uger.

De gode råd til syge på arbejdsmarkedet fortæller også, at du bør holde fast i dine livliner, så du kan få sparring undervejs og være godt klædt på til mødet med sygedagpengesystemet.

Guiden handler blandt andet om forholdet til din arbejdsplads, mens du er syg, og om din forsørgelse under sygemeldingen. Den handler ikke om behandling i sundhedsvæsenet.

De 10 gode råd til sygemeldte helt kort

1. Bevar kontakten til din arbejdsplads, hvis du har en. Tæt og løbende kontakt gør det nemmere at beholde jobbet og vende tilbage til arbejdspladsen.
2. Få indblik i, hvem sygedagpengereglerne gælder for og tjek om du er i blandt.
3. Lær grundreglerne i sygedagpengeloven at kende, så du undgår ubehagelige overraskelser.
4. Den fraværssamtale, som arbejdsgiveren skal holde med dig, er samtidig en forberedelse til den kommunale sagsbehandling, hvis sygefraværet varer i mere end 8 uger.
5. Gør dig tanker om, hvordan din situation kan se ud om tre måneder eller seks måneder, og forestil dig, hvilke retninger forløbet kan tage. Så er du forberedt, når en sagsbehandler spørger ind til dine egne forestillinger om fremtiden,
6. Pas på ”den brede vurdering” af din uarbejdsdygtighed mens du er sygemeldt. Den kan føre meget ubehageligt med i form af en administrativ raskmelding.
7. Sygedagpenge er en midlertidig ydelse. Som hovedregel har du kun ret til offentlige sygedagpenge eller refusion til arbejdsgiveren i 22 uger.
8. Giv din økonomi et servicetjek og forbered dig på, at sygefravær kan medføre store forandringer i familiens økonomi. Tjek også dine forsikringer og pensionsforhold, så du får vished om, hvordan du er stillet – du kan få brug for begge dele under længerevarende sygdom.
9. Vær opmærksom på, at din sygedagpengesag altid slutter. Det er hverken lægen eller andre i sundhedsvæsenet, der afslutter den. Det er den kommunale myndighed, er afslutter din sag, med mindre du selv melder dig rask.
10. Undgå for alt i verden at læne dig tilbage og håbe på, at systemet leverer netop det, du ønsker dig. Det vil sjældent ske.

Den lange version af 10 gode råd til sygemeldte

10 gode råd til sygemeldte på arbejdsmarkedet og skrevet af Ulla Nygaard, som er kommunikationsrådgiver og arbejdsmarkedsjournalist. Hun er desuden forfatter til bogen ”På sygedagpenge”.

Ulla Nygaard har skrevet denne guide for at klæde sygemeldte på til at komme godt igennem trods kompliceret lovgivning og kommunal sagsbehandling, der nogle gange fokuserer mere på kommunens økonomi end på at få dig tilbage på arbejdsmarkedet.

Køb 10 gode råd til sygemeldte i webshoppen

100 kr. inkl. moms som download.
Gå til webshoppen

Guiden “10 gode råd til sygemeldte” kan købes i webshoppen

Som download koster guiden til sygemeldte 100 kroner inklusiv moms.

Vær opmærksom på, at webshoppen også har en guide til ledere.

Gå til webshoppen